1 oslić težine oko 300 grama
300 grama ikre i mleča
2 glavice crnog luka
1 šargarepa
1 koren peršuna
1 kašika vegete
1 kašika mlevene slatke aleve paprike
1 kašičica ljute mlevene aleve paprike
1 kašika meda
1/2 praziluka ( samo donji deo )
1 kotur deblinje 1 centimetar celera
1/2 kašičice bosiljka
1/3 kašičice origana
1/3 kašičice bibera
1 šaka seckanog lista peršuna
50 mililitara maslinovog ili suncokretovog ulja
U jednu šerpu iseckati dve glavice crnog luka i dinstati na tihoj vatri sa 50 mililitara ulja.
U drugu šerpu ubaciti ceo oslić i preliti sa 3 litre vode i staviti da se kuva nekih 15 - 20 minuta.
U šerpu sa crnim lukom koji se dinsta dodati šargarepu seckanu na četrvtine kolukutića, peršunov koren takođe na četvrtine kolutića, praziluk na četvrtine kolutića, jedino celer treba narendati na sitnu rednu.
Budući da kuvate paralelno u dve šepre, posle 15 minuta sa vodom u kojoj se kuvala riba, preliti sadržaj šerpe sa dinstanim povrćem.
Zatim dodati bosiljak, origano, biber, vegetu, kašiku meda, slatku papriku, ljutu papriku.
Kada voda provri, dodati ikru i mleč i kuvati još 5 minuta, na kraju dodati očišćenu ribu od kože i kostiju i šaku seckanog lista peršuna.
|