1 kilogram zamrzutih neočišćenih lignji
Izvadite zamrznute lignje iz zamrzivača i stavite u hladnu vodu, isperite par puta u hladnoj vodi i biće odmah odmrznute.
Uvucite oštar tanak ravan nož sa unutrašnje strane lignje po celoj dužini i povucite prema gore, tako da je rasečete.
Povucite utrobu sa glavom i pipcima napolje i stavite u posebnu posudu, a lignje uzdužno isecite na trakice debljine maksimalno 1 centimetar.
Trakice sečete od glave prema repu i to ne do kraja, već samo do repnih peraja, kako nebiste isekli i istinili peraja! Samo povucite rukom rasečene trakice i one će se lepo razdojiti, a peraja će ostati čitava.
Za svega 5 minuta biće sve lignje očišćene! Uzmite kuhinjske makaze i odsecite pipke, ovo takođe ide ekstra brzo.
Trakice lignji koje ste dobili i pipke uvaljajte u sledeću smesu za pohovanje:
2 kašike pšeničnog brašna
2 kašike belog kukuruznog brašna
2 kašike žutog kukuruznog brašna
1 kašičica slatke mlevene aleve paprike
6 čena sitno sitno seckanog belog luka
3 kašike sitno sitno seckanog peršunovog lista
1 jaje
50 mililitara piva
malo soli
Smesa mora da bude gusta, kako bi se što više zalepila za lignje, najbolje je da rukom u smesu uvaljate jedan po jedan komad i stavljate sa strane, dok ne nakupite dovoljno komada za jedno prženje u tiganju.
Pržite lignje na vrelom ulju maksimalno 3 minute, kada su gotove na tako vruće nacedite svežeg limunovog soka.
|