1 komorač ( kormoran )
2 glavice crnog luka
4 čena belog luka
2 šargarepe
1 rižanj celera debljine jedan centimetar
1/2 korena peršuna
30 grama sitno seckanog lista peršuna
1 kašika maslinovog ulja
1 kašika vegete
malo bibera ( 4 kruga na kućnom mlinu za biber )
3 lista lovora
200 grama junećeg mesa sa kostima
30 grama maslaca
1 kašika brašna
2 litre vode
Stavite meso u šerpu i prelijte sa 2 litre vode, svo povrće sitno iseckajte na kockice veličine pola centimetra i ubacite odjednom u lonac sa vrelom vodom ( celer i peršunov koren ne seckati ), dodajte 30 grama maslaca, kašiku maslinovog ulja, kašiku vegete, 3 lovorova lista, malo bibera.
Posle 10 minuta kuvanja izvadite meso i isitnite na kockice veličine pola centimetra i vratite u lonac ( ovo ne morate da radite, sem ako zaista želite da imate komadiće mesa u čorbi ).
Na kraju dodajte sitno seckani peršun i kašiku brašna, čorbu ne kuvati duže od 20 minuta.
Sipajte vrelu čorbu u tanjire i po ukusu možete dodati u tanjir par kapi limunovog soka.
U zazanju, deca su ovaj recept nazvala ČORBA OD KORMORANA.
|